Topics
Get URL

Sprog i indskolingen - 3 dage - 2024/2025

Activity no: 6015-24-00-08
Sprog i indskolingen - Dag 1
12-11-2024 at 13:00 - 16:00
Bygholm Landbrugsskole - Kursuslokale 1
Hattingvej 49, 8700 Horsens

Sprog i indskolingen - Dag 2
21-01-2025 at 13:00 - 16:00
Bygholm Landbrugsskole - Kursuslokale 1

Sprog i indskolingen - Dag 3
04-03-2025 at 13:00 - 16:00
Bygholm Landbrugsskole - Kursuslokale 1
Person responsible: Maja Krogsgaard Horn
mhho@horsens.dk
Contact: Christina Tagmose
buct@horsens.dk

Enrollment

Enrollment deadline: 02-05-2024 at 23:59
There are 24 free seats Enroll

Kursusbeskrivelse

Målgruppe
Dansklærere og pædagoger i indskolingen/SFO samt læsevejledere.

Indhold
Al udvikling sker igennem samspil og kommunikation med andre. Et godt og nuanceret verbalt sprog har derfor afgørende betydning for alle elevers faglige, sociale og personlige udvikling, læring og trivsel – også fremadrettet så eleverne kan få et godt ungdoms- og voksenliv.
Sprog er alle steder i skolen gennem hele dagen: i undervisningen såvel som i frikvartererne og SFO’en. Alle elever har brug for at godt og udviklende sprogmiljø – og nogle elevgrupper har brug for endnu mere.

På dette kursus sætter vi særligt spot på, hvordan elevernes sproglige udvikling kan understøttes i indskolingen – med et ekstra blik for eleverne med DLD-lignende vanskeligheder og udtalevanskeligheder. Du vil opnå viden om, hvad DLD og udtalevanskeligheder er, og hvordan dette kan vise sig hos eleverne.
Du vil blive præsenteret for eksempler på, hvordan du kan tilrettelægge en ”DLD-venlig” almenundervisning samt aktiviteter, der kan laves som særligt tilrettelagt undervisning, evt. på små hold.

Kursusdag 1:
Den første dag sætter vi fokus på det gode sprogmiljø; hvordan ser det ud, og hvad kan man gøre for at understøtte dette i praksis?

Kursusdag 2:
Ifølge forskningen sidder der ca. 1-2 elever i hver klasse med DLD eller DLD-lignende vanskeligheder. Det er elever, som har en sproglig indlæringsvanskelighed, hvor sproget ikke kommer af sig selv. Disse elever er i risiko for faglig, social og personlig mistrivsel, skoleværing etc. Disse elever har behov for et grundlæggende godt sprogmiljø i klassen, men derudover også en målrettet og eksplicit indsats, hvor de kan få ekstra støtte til at udvikle deres sprog.

Kursusdag 3:
Flere elever starter i skole med udtalevanskeligheder. Dette kan have betydning for deres fremadrettede bogstav- og læseindlæring. For at give eleverne de bedst mulige forudsætninger for at blive gode læsere, er det nødvendigt med en konkret indsats for at afhjælpe udtalevanskelighederne, da disse meget sjældent forsvinder af sig selv i skolealderen.

Imellem hver undervisningsgang vil det blive forventet, at du afprøver udvalgte elementer fra kurset i din egen undervisning, og du får løbende mulighed for at videndele og videreudvikle med dine kolleger på kurset.

På kurset vil vi undersøge følgende:

Hvad er et godt sprogmiljø, og hvordan skaber man det?
Hvordan er man en god sproglig rollemodel?
Hvordan kan tiden uden for undervisningen bruges til at udvikle elevernes sprog?
Hvad er DLD, og hvordan ved man, om en elev har DLD?
Hvordan hjælper man elever med DLD-lignende vanskeligheder i skolen?
Hvad er udtalevanskeligheder?
Hvordan hjælper man elever i udtalevanskeligheder?
Hvad er sammenhængen mellem DLD, ordblindhed og udtalevanskeligheder?

Forplejning
Kaffe, te, vand, frugt og kage